خبرنگار هارای نیوز- سولماز پورنعمت: روستای «سقزچی» یکی از روستاهای توریستی شهرستان نمین در بخش ویلکیج است.
این روستا دارای طبیعت زیبا، رودخانه ها و چشمه های متعدد است که سالانه گردشگران زیادی را جذب خود کرده و محو این همه زیبایی می کند.
دومین شاخص روستای «سقزچی» که این روستا را از روستاهای اطراف متمایز می کند وجود سد روستای «سقزچی» است که صرفنظر از زیبایی و قسمت پایین دست روستا، منافع آنچنانی برای اهالی روستا ندارد و بیشتر روستاهای پایین دست از آب سد بهره مند می شوند.
«سقزچی» در ده های گذشته جز روستاهای مهاجرفرصت بوده و در چند سال اخير روند جديدي از مهاجرتها به روستا آغاز شده كه به صورت فصلي و عمدتاً براي گذران فصول گرم سال است.
گرچه در سال های گذشته مباحث مهاجرت معکوس به روستاها مورد توجه دولت قرار گرفته اما بهتر است برای جلوگیری از مهاجرت و توانمند سازی روستاییان، دولت ها باید زیر ساخت های لازم را برای جذب و ماندگاری گردشگر در روستاها آماده کنند. تبلیغات وسیع، ترغیب بخش خصوصی جهت سرمایه گذاری منافعی برای روستا و منبع درآمدی برای اهالی روستا خواهد بود.
آثار باستانی روستا
«پيله ناخرچی» شهری باستانی زیر خاک از جمله آثار باستانی این منطقه است که به شماره6695 توسط میراث فرهنگی اردبیل ثبت و تاریخ آن هزاره دوم قبل از میلاد قید شده است.
«پیر ناخرچی» منطقه نسبتا وسیع مابین روستاهای «حور»، «سقزچی»، «سوها» و «نیارق» قرار دارد که طبق شواهد موجود حکایت از وجود یک شهر باستانی در این منطقه دارد.
از دیگر آثار باستانی این روستا می توان به زیارتگاه «خلیل هاشمی» و «قارا بیرپک توربه سی» اشاره کرد.
آثار طبیعی روستا
رودخانه «سقزچی» از کوههای شمال خاوری «حور»، «سوهاچايي» و همچنين از طريق چندين شاخه فرعي در شرق روستا از كوه هاي مشرف به ييلاق «كوه سنگر» و و «بوزمه داغي» سرچشمه مي گيرد و از دهها چشمه در مسير رودخانه تغذيه ميشود.
سد «سقزچي» از مهمترين طرح عمراني اجرا شده در روستاي «سقزچي» است که با هدف آبياري اراضي كشاورزي «سقزچي» و روستاهاي پاييندست احداث شده و هم اكنون از درياچه اين سد براي پرورش ماهي هاي سردابي استفاده ميشود.
آبشار «بالادهنز»
آبشار «بالا دهنز» در جنگل روستاي «سقزچي» در ميان درختان جنگلي با چشم اندازي زيبا قرار گرفته است. اين آبشار در بالا دست منطقه ديدني «سيد خان كالاهي» قرار گرفته است و داراي حوضچه اي است كه در اثر فرسايش سنگ بستر بوجود آورده است در فصول گرم براي آبتني مناسب است.
یکی دیگر از مناطق گردشگری خان یوردی است همچنین وجود چشمه های معدنی متعدد و رودخانه ها و همچنین باغات سربه فلک کشده از جمله آثار طبیعی این روستا به حساب می آیند.
مطالعه طرح هادی روستا بعد از 15 سال وقفه
دهیار روستای سقزچی در گفت و گو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه مجوز 3 هزار متر از آسفالت معابر داخل روستا اخذ شده و سال آینده اجرا خواهد شد، اظهارکرد: آسفالت راه روستا تا سه راهی روستای «حور» لگه گیری شده است.
مهدی علینژاد با اشاره به اینکه روستا مشکل نانوایی داشت که با همکاری بخش خصوصی و پیگیری شورای اسلامی روستا و دهیاری یک واحد نانوایی در روستا احداث شد، افزود: بعد از 15 سال طرح هادی روستا مورد مطالعه و بازنگری قرار گرفت.
وی با بیان اینکه در محدوده طرح هادی معابر شن ریزی و تسطیح شده است، گفت: چند اصله تیر برق در داخل محدوده با همکاری اداره برق جابجا شده و چندین مرحله نسبت به روشنایی معابر روستا اقدام شده است.
دهیار سقزچی با بیان اینکه برای بالابردن ضریب امنیت روستا ورودی و خروجی روستا را به دوربین مدار بسته مجهز کرده ایم، تصریح کرد: در سال جاری جاده خاکی «سقزچی» به جنگل و سد «سقزچی» تسطیح شد.
علینژاد یکی از مشکلات کشاورزی روستای سقزچی را نبود بند آبخیزداری دانست و خاطرنشان کرد: روستا علاوه بر مشکل آنتن دهی، در نیمه اول سال مشکل آب شرب نیز دارد.
وی عدم اختصاص آب کشاورزی از سد «سقزچی» به زمین های اطراف را مطالبه جدی مردم روستا دانست و گفت: مردم روستا خواستار آسفالت راه ارتباطی روستا به بخش ویلکیج و شهرستان نمین هستند.
درختان فندقلو طعمه سودجویان طبیعت
یکی از اهالی روستای «سقزچی» در گفت وگو با خبرنگار مهر، به وضعیت راه ارتباطی «سقزچی» – «بریس» به آبی بیگلو اشاره و اظهارکرد: در صورت بهره برداری کامل از این راه طول مسیر دسترسی اهالی روستاهای «حور»، «سقزچی» و … به مرکز شهرستان تقریبا به نصف کاهش می یابد.
ابراهیم ابراهیمی سقزچی ادامه داد: اهالی این روستاها از جمله روستای «سقزچی» برای انجام کارهای اداری درمرکز شهرستان مجبور هستند ابتدا به شهر اردبیل رفته و از اردبیل به شهر نمین بیایند.
وی با بیان اینکه احداث این جاده که تقریبا سه کیلومتر است آرزوی دیرینه اهالی است افزود: بعد از پیگیری های نمایندگان و مسئولان استانی و شهرستانی بلاخره زیر سازی آن پایان بافته و آماده آسفالت است.
این بومی منطقه سقزچی به جنگل های بکر روستای «سقزچی» اشاره و افزود: درختان جنگل های فندوقلو به طبع آن جنگل «سقزچی» به دلیل نبود تجهیزات و نیروی کافی توسط افراد سودجو غارت می شوند.
حسین بدری عضو شورای روستای «سقزچی» یکی از نیازهای روستای «سقزچی» را بازسازی راه معروف به «راه حور» دانست و گفت: این راه یکی از راه های قدیمی است که در صورت بازسازی سه روستای «حور»، «سوها » و «سقزچی» را بهم وصل خواهد کرد.
وی با بیان اینکه چشمه های مسیر سد «سقزچی» نیاز به بازسازی دارند افزود: لازم است دولت برای جذب گردشگر و استفاده از ظرفیت سد زیر ساخت های لازم را فراهم کند.
تامین اعتبار راه سقزچی به ویلکیج
فرماندار شهرستان نمین نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه اعتبار آسفالت راه سقزچی به بخش ویلکیج با رایزنی نمایندگان مجلس تامین اعتبارشده است، اظهار کرد: پیمانکار پروژه انتخاب شده است به محض مساعد شدن هوا عملیات آسفالت ریزی شروع خواهد شد.
طیب امینی با اشاره به مشکل عدم آنتن دهی داخل روستا خاطرنشان کرد: در سال جاری 30 روستا به شبکه های مخابراتی و اینترنت پرسرعت در سطح شهرستان نمین مجهز شده اند مشکل مابقی روستاها را نیز در سال آتی تا حصول نتیجه پیگیری خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه نهرهای قدیمی کشاورزی روستای «سقزچی» کانال کشی خواهند شد افزود: در صورت تامین اعتبار سد بند های آبخیزداری در این روستا احداث خواهد شد.
فرماندار شهرستان نمین تصریح کرد: برای افزایش تجهیزات به منظور کنترل و مراقبت از جنگل و عرصه مکاتباتی با اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان انجام دادیم و تا حصول نتیجه پیگیری خواهیم کرد.
امینی با بیان اینکه زمان برای فرصت سوزی نداریم، اظهارکرد: موضوع حفاظت از جنگل با جدیت کامل در حال پیگیری است و در صورت اخذ مجوز پاسگاهی در این منطقه در راستای کنترل و مراقبت از جنگل احداث خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه طرح مطالعاتی سایت گردشگری سد «سقزچی» به پایان رسیده است، افزود: در صورت اعلام آمادگی توسط بخش خصوصی سایت آماده واگذاری برای سرمایه گذاری است.
به گزارش خبرنگار مهر، روستای سقزچی به دلیل قرار گرفتن در منطقه جنگلی و وجود ظرفیت گردشگری سد سقزچی مورد توجه گردشگران زیادی است.
ضروری است تا مسئولان استان و شهرستان در آماده سازی زیرساخت های گردشگری اطراف روستا و سد سقزچی اهتمام جدی داشته باشند تا ضمن ایجاد اشتغال،اهالی روستا بتوانند از این صنعت پاک بهره مند شوند.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید